Utazási fiók
Utazás keresés
Ország és régió kiválasztása
Részletes keresés
Mohácsi busójárás - Magyarország - Dél-Magyarország

Mohácsi busójárás

Mohácsi busójárás
Közlekedés:-
Repülőtér-
Indulás:-
Ellátás:-
Leírás
A Busójárásról az első írásos adatok a XVIII. századból származnak. Hagyományos télbúcsúztató, tavaszváró ünnepek családjába tartozik.

A legenda szerint a helyi sokácok a törököket akarták kiűzni területükről. Ennek érdekében ijesztő maskarákba öltözve, hatalmas zajt csapva, az éj leple alatt keltek át a Dunán. Valószínűleg a sokác népcsoport e hagyományát régről hozta magával a térségbe, ahová a török utalom után megközelítőleg 10 évvel érkeztek.

A busók öltözete nem sokat változott az évek során. szőrével kifordított bunda, szalmával kitömött gatya, színes, gyapjúból kötött cifra harisnya, bocskor, öv, vagy marhakötél, mely a bundát összefogja. Fontos kiegészítő az elmaradhatatlan kereplő vagy a fából összeállított, soktollú buzogány is. A legfontosabb azonban a birkabőrcsuklyás, fából faragott álarc, melyet hagyományosan állatvérrel festettek be.

A Mohácsi Busójárást 2009. szeptemberében jelölték az UNESCO szellemi örökség reprezentatív listájára.

Tartson Ön is velünk, nézzük meg együtt a Busók átkelését a Dunán, vegyen részt a vásározók forgatagában!
Ellátás
Önellátás
Közlekedés
Nyugati típusú, emelt szintű autóbuszokkal
Program
- 6:45 Találkozás a Hősök terén az Euro Travel autóbuszainál.
-7:00 Elutazás nyugati típusú autóbuszokkal Mohácsra. Útközben rövid pihenő. Az utazás során idegenvezetőink megismertetik Önökkel a Busójárás történelmét, látványosságokat és természetesen szó esik magáról az ünnep kialakulásáról is.
- kb. 11:00 Érkezés Mohácsra, hazánk legdélebbi Duna-parti településére. A város egyik legfontosabb turisztikai látványossága a busójárás, amelyre évente több ezer érdeklődő látogat el. A programban szerepel a busó csónakosok átkelése a Dunán, majd ezt nemzetiségi néptánc bemutató követi. Ezután a Busók felvonulása és a busó avatás következik. A szabad farsangolás keretében megtekinthetik a Busó tánccsoportok bemutatóit.
Visszatérve a városba, egyénileg lesz lehetőség részt venni a busók-, illetve a vásározók forgatagában.
- 18:30 Találkozás az autóbuszoknál
- 22:00 Érkezés Budapestre a Hősök terére.

Program változás jogát fenntartjuk!
Az ár tartalmazza
Az utazás és idegenvezető költségeit.
Az ár nem tartalmazza
Foglalási díj (1.000.- Ft/fő)


A szállás megjelenítése a térképen csak informatív jellegű, nem garantált a pontossága.