Utazási fiók
Utazás keresés
Ország és régió kiválasztása
Részletes keresés
Csipkebogyó fesztivál Erdélyben - Románia - Észak-Nyugat Románia - Kolozsvár

Csipkebogyó fesztivál Erdélyben

Csipkebogyó fesztivál Erdélyben
Közlekedés:-
Repülőtér-
Indulás:-
Ellátás:-
Leírás
Ez évben immáron 5. alkalommal szervezünk ide utazást, a vendéglátók régi barátként üdvözlik hozzájuk érkező csoportunkat , mindig nagy vendégszeretettel fogadva. A jó hangulat, jókedv garantált!

Kalotaszeg eddig népművészetéről volt híres, de az utóbbi években a gasztronómia felé is nyitottak, megismertetve a környék kedvelt gyógynövényét a csipkebogyót E jellegzetes növény, - mely a falvakat körülölelő domboldalakon szép
számban megtalálható- nagyon sokoldalúan felhasználható. Termése felhasználható gyógytea készítésére, de miután a dér megcsípte, kitűnő lekvár főzhető belőle. Ennek a fortélyait leshetik el a helybeli asszonyoktól, ha részt vesznek ezen az eseményen.
Szállás
2 éj Magyarlónán falusi turizmus keretében vendégszerető magyar családoknál 2 ágyas szobákban fürdőszoba használattal ( 2 szobához tartozik 1 fürdőszoba)
Ellátás
Félpanzió (reggeli, vacsora)
Közlekedés
Békéscsabáról 20 fős mikrobusszal
Program
1. nap
Békéscsaba - Gyula - Királyhágó- Kalotaszentkirály –Jósikafalvi-víztározó- Magyarlóna
Indulás kora reggel Békéscsabáról -Gyula - Méhkerék - Nagyszalonta útvonalon. Utunk első hosszabb pihenője Királyhágónál lesz, fotó szünet, technikai pihenő, majd érkezés a Kalotaszentkirályi Csipkebogyó fesztiválra. A hivatalos megnyitó és a néptáncegyüttesek felvonulása után elvegyülhetünk a lekvárfőző standok és a népi vásárosok között, részesei lehetünk a csipkefőző versenynek, ahol a mai napig a hagyományosan üstben főzött jófajta házilekvárból kedvünkre kóstolhatunk és természetesen vásárolhatunk is. A kalotaszegi települést lovaskocsikra szállva ismerhetjük meg, meglátogatunk egy helyi kovácsműhelyt, néprajzi gyűjteményt és egy kalotaszegi „tisztaszobát” is megtekintünk. A délutáni órákban felkeressük a Jósikafalvi víztározót, a Bélesi tónál. A helyi anyagok felhasználásával 1978-ben épült völgyzáró gát a Melegszamos vizét tartja vissza, 225 millió köbméter víz tárolására képes. A gát magassága 92 m, szélessége 400 m, a tó hossza 17,3 km a vízfelület 826 hektárnyi. Alatta nyugszik a hajdani Béles település. Annak idején, a 60-as években az ott lakó családokat felköltöztették a dombra. Az egyedüli lábon maradt épület a templom volt. Nyáron, amikor a víz szintje alacsony még ma is látszanak falai. Este vacsora a Kalotaszentkirályi "csűrben", majd késő esti órákban érkezés a szálláshelyre, Magyarlónára.

2. nap
Tordai-hasadék- Tordai sóbánya – Torockó
Reggeli a szálláshelyen, majd Tordára utazunk. Első megállónk a Tordai hasadék, mely Erdély egyik legismertebb, legnépszerűbb természeti látnivalója, kirándulóhelye. A lenyűgöző látványt nyújtó kettéhasadt hegy a Torockói-hegység északi nyúlványában, Tordától pár kilométerre található. A szurdokban futó közkedvelt, függőhidakkal felszerelt túraút végig- járása felejthetetlen élmény, visszafelé választhatjuk a hasadék tetején futó kilátásban gazdag útvonalat is. Következő állomásunka a Tordai sóbánya.. A 2010-ben átadott Európa-hírű sóbányába látogatunk melyben még csónakázni is lehet. Egyedülálló nevezetessége az óriáskerék, de minigolf és tekepálya, valamint egy amfiteátrum is kialakításra került a föld gyomrában. Továbbutazva Erdély egyik legszebb falujaként számon tartott Torockóra érünk, a híres Székelykő lábánál, mely falu hagyományőrzése, egyedi népi építészeti stílusának megőrzése miatt Európa Nostre díjban részesült. Az unitárius templom, a szépen felújított főtéri házak és a vízi-malom megtekintése után ellátogathatunk Ida néni magánmúzeumába, ahol több generációs székely ereklyék is fellelhetők, majd visszautazás szállásunkra, Magyarlónára.


3. nap
Gyulafehérvár- Vajdahunyad - Máriaradna
Reggeli, búcsúzás a szállásadónktól, hazautazás. Útközben rövid pihenőt tartunk Gyulafehérváron, ahol megtekintjük Hunyadi János síremlékét, Bethlen Miklós lakóházát, és a Bethlen kollégium eklektikus épületét. A délutáni órákban megállunk a romantikus Vajdahunyad várnál, mely impozáns építmény a régi Magyarország leglátványosabb várkastélya volt. Mai formáját nagyrészt a Hunyadiak idején kapta az 1400-as években.Továbbutazva felkeressük a híres búcsújáróhelyként is ismert Máriaradna felújított templomát. A program zárasaként a késő esti órákban érkezés Békéscsabára

Az ár tartalmazza
2éj szállás, 2 reggeli, 2 vacsora, autóbusz, idegenvezető költségét.
Az ár nem tartalmazza
belépők költségét, és a baleset, betegség és poggyász biztosítás költségét. (1.170,- Ft/fő) és az útlemondási biztosítást (1,6 %)


A GPS koordináták nem elérhetőek